Stichting DAW: het concept
Stichting DAW realiseert met haar flexibele innovatieve kasconstructies op open water een Cradle-to-Cradle © omgeving voor de voedselvoorziening van grote steden aan het water. Het project is vernoemd naar de meest nutriëntvolle wateren ter wereld: Deep Arctic Water.
Op dit moment is Stichting DAW de enige organisatie die in staat is om de complete technologie en projectmanagement met betrekking tot kassen op open water te leveren. Over de hele wereld wordt het land in de buurt van grote steden steeds duurder, daarom zijn mensen op zoek naar nieuwe oplossingen,
waaronder kassen op groot open water.
Er bestonden verschillende technische problemen voor kassenbouw op water, voordat Stichting DAW in 2008, in samenwerking met haar partners, met de oplossing kwam. De theorie van een kas op open water is in feite niet ingewikkeld; de kas wordt gebruikt als een semi-submergible op het zeewateroppervlak, de
rivieren of meren. De kasconstructie voorziet in haar eigen energie en produceert zoet water met behulp van de meest geavanceerde technologie.
Stichting DAW realiseert kortom duurzame voedselproducerende kasconstructies die baanbrekend, internationaal gevraagd en mondiaal exporteerbaar zijn.
De echte innovatie is het hoge rendement van de complete supply chain in combinatie met verticale landbouw en het gebruik van het Cradle-to-Cradle principe. In de kas maken we gebruik van meerdere productie lagen. In de eerste laag bevinden zich viskwekerijen. Dit betreft het laagst gelegen deel van de constructie.
In de daarboven liggende tweede laag worden algen geteeld. Andere sectoren van deze laag wordt benut voor de productie van (onder andere) zeesla en zeewier voor consumptie.
In de derde laag maken we gebruik van hydrocultuur op basis van zoet water. De daar bovenliggende tussenlagen staat ter beschikking van stallen voor varkens- en kippenhouderijen. Deze tussenlagen kunnen ook gebruikt worden voor insectenfarms. Tot slot zal op de hoogste laag de reguliere Europese en Aziatische
groenten en bloemen worden geteeld.